Standard BRC– Global Standard Food zyskał znaczące międzynarodowe uznanie, co do treści, formy oraz przydatności systemu. Przez wiele lat przedstawiciele supermarketów auditowali Systemy Bezpieczeństwa Żywności (GMP, GHP, HACCP) u swoich dostawców (producenci żywności) bezpośrednio przy liniach produkcyjnych. Zwracali oni szczególną uwagę na należytą staranność oraz spełnienie przepisów wymaganych przez prawo. Aby, wyeliminować wielokrotne i niezwykle czasochłonne audity, wykonywane w zakładach dostarczających żywność do sieci supermarketów pod własną marką opracowano i rozwinięto standard BRC.
Celem BRC jest określenie wymagań dotyczących bezpieczeństwa i jakości w zakładach produkujących żywność, która dostarczana jest do sieci supermarketów. Forma i treść Standardu są zaprojektowane tak, aby można było ocenić dostawcę w jego siedzibie (jego system operacyjny, procedury) przez kompetentnego audytora, standaryzując w ten sposób kryteria bezpieczeństwa żywności oraz monitorując procesy i procedury.
Standard BRC Food wymagany jest głównie przez brytyjskie sieci handlowe m.in.: Tesco, Sainsbury’s, Somerfield, Marks and Spencer, ASDA, Waitrose, Morrisons.
Certyfikat przyznawany jest na jednym z dwóch poziomów:
Podstawowym
Wyższym
Główne części standardu BRC:
System HACCP;
System ISO 9001;
Standard środowiska zakładu produkcyjnego;
Kontrola procesu produkcyjnego;
Kontrola produktu;
Kontrola alergenów, metali, opakowań;
Personel;
Prowadzenia analiz krytycznych w celu zapewnienia bezpieczeństwa wyrobu;
Transport.
Standard BRC nie tylko sumuje wymagania zawarte w wyżej wymienionych normach ale jednocześnie definiuje szczegółowe wymagania, które muszą zostać spełnione by zagwarantować bezpieczeństwo i jednolity, wymagany pozom jakości.
Korzyści wynikające z wdrożenie standardu BRC:
poprawa jakości, oraz spełnienie wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu, we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa;
obejmuje swoimi wymogami zarówno Dostawcę, jak i Detalistę;
pozwala na ciągłą obserwację wszelkich działań i korektę wszelkich niezgodności;
uniknięcie częstych audytów ze strony odbiorców (zwłaszcza sieci handlowych);
posiadanie przez zakład certyfikatu zgodności ze standardem BRC wydanego przez jednostkę niezależną jest dla dystrybutora sygnałem, że zakład pozytywnie przeszedł szczegółową inspekcję i spełnił w sposób zadowalający wszystkie wymagania zawarte w powyższym dokumencie, a więc dostarczana żywność jest bezpieczna i zgodna z wymaganym poziomem jakości.
OFERTA NASZEJ FIRMY
SSW Consulting zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie standardu BRC Food.
Interesuje Cię szkolenie? Zamów szkolenie dedykowane
2015 © SSW Consulting - certyfikacja i wdrażanie ISO. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pomoc | Regulamin