BRC (Global Standard Food)

Standard BRC– Global Standard Food zyskał znaczące międzynarodowe uznanie, co do treści, formy oraz przydatności systemu. Przez wiele lat przedstawiciele supermarketów auditowali Systemy Bezpieczeństwa Żywności (GMP, GHP, HACCP) u swoich dostawców (producenci żywności) bezpośrednio przy liniach produkcyjnych. Zwracali oni szczególną uwagę na należytą staranność oraz spełnienie przepisów wymaganych przez prawo. Aby, wyeliminować wielokrotne i niezwykle czasochłonne audity, wykonywane w zakładach dostarczających żywność do sieci supermarketów pod własną marką opracowano i rozwinięto standard BRC.

Celem BRC jest określenie wymagań dotyczących bezpieczeństwa i jakości w zakładach produkujących żywność, która dostarczana jest do sieci supermarketów. Forma i treść Standardu są zaprojektowane tak, aby można było ocenić dostawcę w jego siedzibie (jego system operacyjny, procedury) przez kompetentnego audytora, standaryzując w ten sposób kryteria bezpieczeństwa żywności oraz monitorując procesy i procedury.

Standard BRC Food wymagany jest głównie przez brytyjskie sieci handlowe m.in.: Tesco, Sainsbury’s, Somerfield, Marks and Spencer, ASDA, Waitrose, Morrisons.

Certyfikat przyznawany jest na jednym z dwóch poziomów:

  • Podstawowym

  • Wyższym

Główne części standardu BRC:

  • System HACCP;

  • System ISO 9001;

  • Standard środowiska zakładu produkcyjnego;

  • Kontrola procesu produkcyjnego;

  • Kontrola produktu;

  • Kontrola alergenów, metali, opakowań;

  • Personel;

  • Prowadzenia analiz krytycznych w celu zapewnienia bezpieczeństwa wyrobu;

  • Transport.

Standard BRC nie tylko sumuje wymagania zawarte w wyżej wymienionych normach ale jednocześnie definiuje szczegółowe wymagania, które muszą zostać spełnione by zagwarantować bezpieczeństwo i jednolity, wymagany pozom jakości.


Korzyści wynikające z wdrożenie standardu BRC:

  • poprawa jakości, oraz spełnienie wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu, we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa;

  • obejmuje swoimi wymogami zarówno Dostawcę, jak i Detalistę;

  • pozwala na ciągłą obserwację wszelkich działań i korektę wszelkich niezgodności;

  • uniknięcie częstych audytów ze strony odbiorców (zwłaszcza sieci handlowych);

  • posiadanie przez zakład certyfikatu zgodności ze standardem BRC wydanego przez jednostkę niezależną jest dla dystrybutora sygnałem, że zakład pozytywnie przeszedł szczegółową inspekcję i spełnił w sposób zadowalający wszystkie wymagania zawarte w powyższym dokumencie, a więc dostarczana żywność jest bezpieczna i zgodna z wymaganym poziomem jakości.

 

OFERTA NASZEJ FIRMY

SSW Consulting zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie standardu BRC Food.

 

Interesuje Cię szkolenie? Zamów szkolenie dedykowane

 

 


W celu realizacji usług strona korzysta z plików cookie. Zgodnie z Polityką Plików Cookie możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików w Twojej przeglądarce. Czy zgadzasz się na przechowywanie plików cookies?