BRC - The British Retail Consortium, stowarzyszenie handlowe reprezentujące 90% brytyjskiego handlu detalicznego oraz IOP - The Institute of Packaging, stowarzyszenie producentów opakowań, stworzyły tę Normę, aby pomagać detalistom i producentom żywności w wypełnieniu ich ustawowych zobowiązań.
Celem standardu BRC/IOP jest zapewnienie bezpieczeństwa wytwarzanych opakowań oraz spełnienie wszelkich wymagań związanych z higieną oraz wymaganiami prawnymi podczas tego procesu.
BRC/IOP jest logicznym rozszerzeniem już istniejącej Normy BRC Food Technical Standard.
Przyjęcie formalnego systemu analizy ryzyka;
Udokumentowanie technicznego systemu zarządzania;
Kontrolę nad normami środowiskowymi, produktem, procesem i personelem;
Wymagania zawarte w normie SO 9001;
Wymagania zawarte w normie ISO 22000;
Wymagania zawarte w Dobrych Praktykach Produkcyjnych i Higienicznych.
spełnienie wymagań z zakresu bezpieczeństwa i legalności produktu, we wszystkich obszarach;
wzrost zaufania Klientów;
zapewnienie ciągłego doskonalenia firmy, w aspekcie bezpieczeństwa opakowań i nadzoru nad ich
produkcją;
wyższe bezpieczeństwo produktu i niższe ryzyko odpowiedzialności za produkt;
możliwość ciągłej obserwacji wszelkich działań i korekty niezgodności;
możliwość prowadzenia systematycznej analizy oraz nadzoru w celu zapobiegnięcia lub eliminacji
zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa żywności;
systematyczne działania zapobiegawcze prowadza do obniżenia kosztów produkcji;
uniknięcie częstych audytów ze strony odbiorców (zwłaszcza sieci handlowe).
OFERTA NASZEJ FIRMY
SSW Consulting zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie standardu BRC /IOP.
Interesuje Cię szkolenie? Zamów szkolenie dedykowane
2015 © SSW Consulting - certyfikacja i wdrażanie ISO. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pomoc | Regulamin