Standard IFS Food (International Food Standard)

Standard IFS jest to jednolity, międzynarodowy standard bezpieczeństwa skierowany do wszystkich producentów żywności i uczestników łańcucha żywnościowego. W szczególności dotyczy detalistów, którzy zajmują się produkcją żywności dla dużych sieci handlowych pod marką własną.

Standard IFS wymagany jest przez wszystkie niemieckie sieci handlowe zrzeszone w HDE, np. Metro AG, Rewe, Tegut, Edeka, Aldi Tengelmann, Ava, Lidl, Spar, Globus, Markant, COOP i Migros (Szwajcaria) oraz przez francuskich handlowców: Auchan, Carrefour, EMC Groupe Casino, Monoprix, Picard Surgeles, Provera (Cora, Match), System U.

Na standard IFS składają się następujące elementy:

  • BRC, SQF, ISO 9000;
  • Kodeks Alimentarius;
  • Prawo Krajowe;
  • HACCP, GMP;
  • Europejski System Jakości.

Korzyści wynikające z wdrożenie standardu IFS:

  • uzyskanie obiektywnego obrazu stanu bezpieczeństwa żywności;
  • obserwacja słabych obszarów firmy;
  • ułatwienie handlowcom oszacowania jakości dostawcy;
  • zapewnienie ciągłej poprawy firmy i spełnienie wymagań stawianych przez detalistów;
  • jednolita ocena dostawców;
  • możliwa współpraca z największymi sieciami handlowymi;
  • mniejsza ilość audytów ze strony sieci handlowych;
  • posiadanie międzynarodowego certyfikatu uznawanego na całym świecie.



W Europie Zachodniej (z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, gdzie obowiązuje Standard BRC) IFS jest najważniejszym standardem dla dostawców dużych sieci handlowych.

 

 

OFERTA NASZEJ FIRMY

SSW Consulting zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie standardu IFS.

 

Interesuje Cię szkolenie?Zamów szkolenie dedykowane

 


W celu realizacji usług strona korzysta z plików cookie. Zgodnie z Polityką Plików Cookie możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików w Twojej przeglądarce. Czy zgadzasz się na przechowywanie plików cookies?