GHP/GMP
Zgodnie z nowelizowaną ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wszystkie przedsiębiorstwa są zobowiązane wdrożyć i stosować zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP).
Posiadanie dokumentacji GMP/GHP w firmach branży spożywczej stało się już standardem. Dziś każde wdrożenie Systemu HACCP musi być poprzedzone wdrożeniem GHP/GMP. System ten oznacza zestaw standardów stosowanych zarówno w przemysłowej produkcji żywności, jak i w gastronomii, a także w obrocie (sklepy, kioski, stragany, hurtownie spożywcze, transport)
GHP (ang. Good Hygienic Practice) - Dobra Praktyka Higieniczna. Dotyczy wszelkich działań związanych z warunkami i środkami podejmowanymi w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności na wszystkich etapach łańcucha produkcji.
założenie konstrukcyjno-budowlane obiektów produkcyjnych;
dobór odpowiedniego wyposażenia technologicznego i technicznego;
procedurę mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń;
zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców;
stosowaniu odpowiednich procedur i operacji technologicznych;
szkolenie i higienę osobistą pracowników.
GMP (ang. Good Manufacturing Practice) - Dobra Praktyka Wytwarzania, oznacza zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej a coraz częściej także w gastronomii. Standardy GMP zapewniają wysoką jakość, czystość użytych surowców i komponentów gotowego produktu. Zapewniają również pełną kontrolę nad jakością i pochodzeniem surowców. Stosowanie standardów GMP daje konsumentom większy poziom komfortu i pewność co do wysokiej jakości produktu. Dokumentacja GMP zapewnia pełną kontrolę nad jakością i pochodzeniem surowców oraz prawidłowość prowadzonych procesów produkcyjnych.
Ocenę stanu aktualnego, w jakim znajduje się zakład celem dokonania modernizacji następnie opracowanie zakładowego kodeksu GMP i GHP i wszelkiej niezbędnej dokumentacji oraz przeprowadzenie szkoleń związanych z wdrożeniem Dobrych Praktyk.
lokalizacje i otoczenie;
budynki i układ funkcjonalny pomieszczeń;
maszyny i urządzenia;
procesy mycia i dezynfekcji;
zaopatrzenie w wodę;
kontrolę odpadów;
zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrolę w tym zakresie;
szkolenie personelu;
higienę i stan zdrowia personelu;
warunki temperaturowe i wilgotnościowe;
utworzenie księgi GHP/GMP;
utworzenie wszelkich niezbędnych procedur i instrukcji.
OFERTA NASZEJ FIRMY
SSW Consulting zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie wymagań GMP i GHP.
Interesuje Cię szkolenie? Zamów szkolenie dedykowane
2015 © SSW Consulting - certyfikacja i wdrażanie ISO. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pomoc | Regulamin