HACCP
System HACCP -Analiza Ryzyka i Kontrola Punktów Krytycznych ma na celu zapewnienie czystości higienicznej produktów spożywczych przeznaczonych dla konsumentów. HACCP jest wykorzystywany w firmach produkujących i handlujących produktami spożywczymi.
Jest to udokumentowany system identyfikujący wszystkie zagrożenia zdrowotne (mikrobiologiczne, chemiczne, fizyczne) występujące w produkcji żywności, a także środki niezbędne do kontroli zidentyfikowanych zagrożeń. Głównym celem systemu jest zapobieganie powstawaniu problemów w produkcji żywności poprzez włączanie zasad bezpieczeństwa zdrowotnego i technologicznego od momentu projektowania do wdrożenia procesu produkcyjnego, a następnie dystrybucji produktu.
System HACCP opiera się na 7 zasadach:
- przeprowadzenie analizy zagrożeń;
- określenie krytycznych punktów kontroli;
- ustalenie wartości krytycznych;
- ustalenie sposobu monitorowania parametrów kontrolnych;
- ustalenie działań korygujących, które muszą być podjęte, gdy monitorowanie wykaże przekroczenie założonych parametrów kontrolnych w krytycznych punktach kontroli;
- ustalenie procedur weryfikacji potwierdzających skuteczność systemu;
- opracowanie dokumentacji systemu HACCP uwzględniającej wszystkie procedury i zapisy odpowiednie do działań wynikających z zasad systemu.
Zalety systemu HACCP
- wytwarzanie bezpiecznej żywności (bez zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, fizycznych);
- zmniejszenie kosztów, w wyniku: eliminowania ludzkich pomyłek, lepszej organizacji pracy oraz lepszego wykorzystania maszyn i urządzeń;
- lepsze wykorzystanie surowców i składników (poprzez ich klasyfikację i wytypowanie produktów do których mogą być użyte);
- szybsze reagowanie na problemy (działania korygujące podejmowane w chwili stwierdzenia nieprawidłowości);
- identyfikacja zagrożeń w fazie wytwarzania eliminuje straty związane z ewentualnym zniszczeniem lub przeklasyfikowaniem wyrobu gotowego;
- wdrożenie i utrzymanie systemu HACCP podnosi konkurencyjność firmy;
- utrzymanie wymaganej przez konsumentów jakości produktów;
- wzrost zaufania klientów (certyfikat HACCP to dokument będący gwarantem bezpiecznego produktu).
OFERTA NASZEJ FIRMY
SSW Consulting zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie systemu HACCP.
Interesuje Cię szkolenie? Zamów szkolenie dedykowane