ISO 22000 (System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności)

Norma ISO 22000 jest przeznaczona dla wszystkich organizacje bezpośrednio lub pośrednio uczestniczące w łańcuchu żywnościowym tj. producentów żywności, pasz, zbóż, dodatków do żywności, rolników, firmy świadczących usługi żywieniowe i cateringowe, sprzedawców detalicznych i hurtowych, firmy świadczące usługi porządkowe, transportowe i dystrybucyjne, dostawców wyposażenia, środków do mycia i higieny, materiałów opakowaniowych oraz innych materiałów kontaktujących się z żywnością.

Norma ISO 22000 w sposób globalny ujmuje wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności zawarte w Codex Alimentarius, Dobrych Praktykach, normach krajowych oraz międzynarodowych standardach sieciowych (IFS, BRC).

Zalety normy ISO 22000:

  • Międzynarodowy Standard harmonizujący obowiązujące wymagania dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności;
  • Obejmuje swoim zakresem wszystkie organizacje w łańcuchu żywnościowym;
  • Stwarza możliwość wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności małym i słabiej rozwiniętym organizacjom;
  • Posiada strukturę analogiczną do pozostałych norm dotyczących systemów zarządzania, ułatwiając integrację systemu z systemami zarządzania jakością oraz środowiskiem;
  • Jest podstawą do audytowania i certyfikacji.

Korzyści wynikające z wdrożenie normy ISO 22000

  • wzrost zaufania Klientów;
  • zadowolenie i satysfakcja konsumentów/odbiorców;
  • lepsza i sprawniejsza komunikacja wewnętrzna i zewnętrzna firmy;
  • monitoring/kontrola całego łańcucha żywnościowego;
  • nieustanny rozwój przedsiębiorstwa poprzez ciągłe doskonalenie procesów;
  • ochrona własnych interesów oraz interesów konsumentów;
  • większa konkurencyjność na rynku zagranicznym;
  • łatwiejsze pozyskanie funduszy z unii europejskiej;
  • sprawniejsze zarządzania;
  • spełnienie przepisów prawa żywnościowego zarówno polskiego jak i międzynarodowego;
  • wzrost konkurencyjności, obniżenie kosztów działalności;
  • lepsza organizacja w firmie, efektywniejsza produkcja;
  • zmniejszenie liczby usterek , błędów wynikających z prowadzonej działalności.

Procedura wdrażania systemu ISO 22000: 

  • audyt wstępny sprawdzający stopień spełnienia wymagań prawnych w zakresie wymagań normy ISO 22000;
  • opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności;
  • opracowanie polityki jakości i bezpieczeństwa żywności, celów, strategii przedsiębiorstwa, mierników procesu;
  • opracowanie księgi jakości i bezpieczeństwa żywności, mapy procesów, schematu organizacyjnego;
  • opracowanie procedur, instrukcji, formularzy;
  • wdrożenie procedur systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności;
  • szkolenia dla pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
  • audyt wewnętrzny końcowy całego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności;
  • przegląd zarządzania;
  • reprezentowanie Państwa firmy w kontaktach z wybraną jednostką certyfikującą;
  • udział w audycie zewnętrznym konsultanta (na życzenie klienta);
  • wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba).

 

OFERTA NASZEJ FIRMY

SSW Consulting zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie systemu ISO 22000.

 

Interesuje Cię szkolenie? Zamów szkolenie dedykowane 

 

 

    

 


W celu realizacji usług strona korzysta z plików cookie. Zgodnie z Polityką Plików Cookie możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików w Twojej przeglądarce. Czy zgadzasz się na przechowywanie plików cookies?