ISO 22000 (System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności)
Norma ISO 22000 jest przeznaczona dla wszystkich organizacje bezpośrednio lub pośrednio uczestniczące w łańcuchu żywnościowym tj. producentów żywności, pasz, zbóż, dodatków do żywności, rolników, firmy świadczących usługi żywieniowe i cateringowe, sprzedawców detalicznych i hurtowych, firmy świadczące usługi porządkowe, transportowe i dystrybucyjne, dostawców wyposażenia, środków do mycia i higieny, materiałów opakowaniowych oraz innych materiałów kontaktujących się z żywnością.
Norma ISO 22000 w sposób globalny ujmuje wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności zawarte w Codex Alimentarius, Dobrych Praktykach, normach krajowych oraz międzynarodowych standardach sieciowych (IFS, BRC).
Zalety normy ISO 22000:
- Międzynarodowy Standard harmonizujący obowiązujące wymagania dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności;
- Obejmuje swoim zakresem wszystkie organizacje w łańcuchu żywnościowym;
- Stwarza możliwość wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności małym i słabiej rozwiniętym organizacjom;
- Posiada strukturę analogiczną do pozostałych norm dotyczących systemów zarządzania, ułatwiając integrację systemu z systemami zarządzania jakością oraz środowiskiem;
- Jest podstawą do audytowania i certyfikacji.
Korzyści wynikające z wdrożenie normy ISO 22000
- wzrost zaufania Klientów;
- zadowolenie i satysfakcja konsumentów/odbiorców;
- lepsza i sprawniejsza komunikacja wewnętrzna i zewnętrzna firmy;
- monitoring/kontrola całego łańcucha żywnościowego;
- nieustanny rozwój przedsiębiorstwa poprzez ciągłe doskonalenie procesów;
- ochrona własnych interesów oraz interesów konsumentów;
- większa konkurencyjność na rynku zagranicznym;
- łatwiejsze pozyskanie funduszy z unii europejskiej;
- sprawniejsze zarządzania;
- spełnienie przepisów prawa żywnościowego zarówno polskiego jak i międzynarodowego;
- wzrost konkurencyjności, obniżenie kosztów działalności;
- lepsza organizacja w firmie, efektywniejsza produkcja;
- zmniejszenie liczby usterek , błędów wynikających z prowadzonej działalności.
Procedura wdrażania systemu ISO 22000:
- audyt wstępny sprawdzający stopień spełnienia wymagań prawnych w zakresie wymagań normy ISO 22000;
- opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności;
- opracowanie polityki jakości i bezpieczeństwa żywności, celów, strategii przedsiębiorstwa, mierników procesu;
- opracowanie księgi jakości i bezpieczeństwa żywności, mapy procesów, schematu organizacyjnego;
- opracowanie procedur, instrukcji, formularzy;
- wdrożenie procedur systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności;
- szkolenia dla pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- audyt wewnętrzny końcowy całego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności;
- przegląd zarządzania;
- reprezentowanie Państwa firmy w kontaktach z wybraną jednostką certyfikującą;
- udział w audycie zewnętrznym konsultanta (na życzenie klienta);
- wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba).
OFERTA NASZEJ FIRMY
SSW Consulting zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie systemu ISO 22000.
Interesuje Cię szkolenie? Zamów szkolenie dedykowane